torsdag den 27. februar 2014

Personforstyrrelser efter overgreb

Socialangst
Socialangst eller socialfobi er angsten for at være sammen med andre mennesker. Man ryster eller rødmer, er anspændt, ved ikke hvad man skal sige og er helt blank for samtaleemner.  Man føler ikke man slår til, man sammenligner sig med andre og er flov over at have det som man har det. Samtidig frygter man, at de andre kan se, at man har angst og frygter hvad de tænker om én. Man kan være angst for at eksponerer sig selv, at afsløre éns angst og nervøsitet.

Typiske symptomer for angst er at ryste på stemmen eller på hænderne, angst for at rødme og svede og angst for at få det skidt (skulle kaste op, få et angstanfald). Man kan være angst for overhovedet at sige noget, for at komme til at stamme eller snuble over ordene, føle sig anspændt og stivnet i ansigtet af angst og det kan være svært at holde øjenkontakt. Ofte føler den angste sig forkert, fordi man ikke formår at relatere til andre mennesker og fordi man oplever sig omgivet af mennesker der synes at være velfungerende. Mange oplever, at de får decideret panikangst i sociale sammenhænge. Det vil sige, at socialfobien i sig selv udløser et angstanfald, simpelthen fordi man er bange for at få et. Her taler man om angsten for at være angst, dvs. den angst eller nervøsitet man føler for situationer, hvor man skal være sammen med andre, situationer der ofte udløser angst. Man kan ofte ikke fungere på en arbejdsplads eller i et studie med andre mennesker. Man føler man skal præstere, ”være noget” sammen med andre og almindeligt socialt samvær kan føles som eksamen. Det er de samme følelser der går igen her, angsten for hvad de andre tænker om én, angsten for at dumme sig, sige noget forkert og angsten for at ”afsløre” at man er angst eller nervøs. Der ligger et stort tab af værdighed, i éns selvopfattelse, når man har angst. Det er skamfuldt, man skammer sig over at have angst. Man skammer sig over sig selv.

Borderline
Borderline er en form for personforstyrrelse, hvor man mange gange har store humørsvingninger. Borderline kan fx være at man ikke kan finde sig selv, man føler, at man ikke har nogen rod i kroppen. Det kan også være, at man har lav selvtillid, og man frygter hele tiden andre svigter en. Mange der har borderline har også selvmordstanker, og cirka 10 % af alle dem der har borderline begår selvmord. Mange med borderline gør også selvskade på sig selv, det kan fx være cutting, spise glaskår, sulte sig selv og påfører sig smerte ved at brænde i sig selv.  75 % af alle der har borderline påfører sig selvskade.
 Symptomerne på at man har borderline kan være at man har humør svingninger, og man er dårlig til at knytte sig til andre. Folk med borderline knytter sig mange gange kun til folk som de har kendt hele deres liv, oh holder afstand til det omkring liggende samfund.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar